‘LEGO 10283 Space Shuttle Columbia vanaf april te koop’

LEGO Creator Expert

Goed nieuws voor de ruimtevaartfans, want LEGO komt volgende maand naar alle waarschijnlijkheid met een gloednieuwe set: LEGO 10283 Space Shuttle Columbia. In december kon je al lezen dat er een nieuwe ruimteset in ontwikkeling zou zijn, maar dat gerucht is nu bevestigd door het doorgaans betrouwbare StoneWars.

Update → LEGO 10283 Space Shuttle Discovery is inmiddels officieel aangekondigd. 

LEGO 10283 Space Shuttle Columbia

LEGO 10283 Space Shuttle Columbia verschijnt volgens de Duitse site in april in de LEGO Shop voor €199,99. Het is nog onbekend uit hoeveel steentjes de set bestaat. Dat er is gekozen voor de Columbia is overigens geen verrassing, want het is dit jaar 40 jaar geleden dat NASA’s eerste spaceshuttle-lancering, STS-1, plaatsvond. De eerste vlucht met de Columbia werd gemaakt op 12 april 1981. In 2019 was het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin voor het eerst voet op de maan zetten en dat werd destijds gevierd met de komst van LEGO Creator Expert 10266 NASA Apollo 11 Lunar Lander.

After six years of silence, the thunder of manned spaceflight is heard again, as the successful launch of the first space shuttle ushers in a new concept in utilization of space. The April 12, 1981 launch, at Pad 39A, just seconds past 7 a.m., carries astronaut John Young and Robert Crippen into an Earth-orbital mission scheduled to last for 54 hours, ending with unpowered landing at Edwards Air Force Base in California. STS-1, the first in a series of shuttle vehicles planned for the Space Transportation System, utilizes reusable launch and return components. Photo credit: NASA or National Aeronautics and Space Administration

De LEGO 10283 Space Shuttle Columbia bevat geen raket, maar alleen de shutte zelf (orbiter). Het zal daarnaast mogelijk zijn om de laadruimten te openen. Dit was van vitaal belang voor de missies, want er waren radiatoren aan de binnenkant van de poorten voor koeling, zonder welke de spaceshuttle snel oververhit raakte. De laadruimte zelf is door de jaren heen voor een breed scala aan doeleinden gebruikt, waaronder het vervoeren van componenten van de Mir- en ISS-ruimtestations, maar ook het huisvesten van laboratoria om experimenten uit te voeren.

Gezien het prijskaartje is het aannemelijk dat de set is voorzien van een gedetailleerd interieur. Onbekend is nog of de set nog extra opties krijgt, zoals verstelbare roeren, een functioneel landingsgestel of verlichting voor de hoofdmotoren.

Mocht je niet langer kunnen wachten, dan kun je nu met de volgende drie ruimtesets aan de slag:

In de LEGO Shop is vandaag weer een nieuw cadeau bij aankoop beschikbaar: LEGO 40689 Firework Celebrations. Je ontvangt de GWP bij alle aankopen vanaf €85 in de periode van 28 juni tot en met 7 juli 2024. De promotie is ook van toepassing op pre-orders en sets die op nalevering staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wachtwoord Vergeten