LEGO Technic 42113 Bell Boeing V-22 Osprey geannuleerd

LEGO Technic

Slecht nieuws voor de LEGO Technic-fans die uitkeken naar de komst van de LEGO Technic 42113 Bell Boeing V-22 Osprey, want de set gaat vermoedelijk nooit het daglicht zien. Het Deense bedrijf is onder vuur komen te liggen van de German Peace Society – United War Resisters, een anti-oorlogsorganisatie. Volgens deze organisatie steunt LEGO met de introductie van de set de defensiebedrijven Boeing en Bell. In de LEGO Shop is de productpagina van de LEGO Technic 42113 Bell Boeing V-22 Osprey inmiddels offline gehaald.

Update 21-07 → De LEGO Technic 42113 Bell Boeing V-22 Osprey is officieel geannuleerd door LEGO.

“De EGO Technic 42113 Bell Boeing V-22 Osprey is ontwikkeld om de belangrijke rol van het vliegtuig in zoek- en reddingsoperaties te benadrukken. Hoewel de set duidelijk laat zien hoe een reddingsversie van het vliegtuig eruit zou kunnen zien, wordt het vliegtuig alleen gebruikt door het leger. We hebben lang het beleid gehad om geen sets te maken met echte militaire voertuigen, dus werd besloten dit product niet te lanceren.”

“We begrijpen dat sommige fans die uitgekeken hebben naar deze set misschien teleurgesteld zijn, maar we vinden het belangrijk dat we onze merkwaarden behouden”, zo laat LEGO in een persbericht weten.

‘De nieuwe LEGO-set is uitgebracht met een officiële licentie van Boeing en Bell. Volgens gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) was Boeing de op één na grootste wapenonderneming in 2018 met een wereldwijde wapenverkoop van in totaal € 26,08 miljard. Volgens dezelfde gegevens is Bell terug te vinden op plek 27 met een totaal van €3,18 miljard aan wapenverkopen. We zijn niet blij met deze samenwerking en de nieuwe militaire LEGO-set”, aldus de German Peace Society.

Kort daarna deelde de LEGO Groep de volgende verklaring:

“De LEGO Technic Bell Boeing Osprey V-22 is ontworpen om de belangrijke rol te benadrukken die het vliegtuig speelt bij zoek- en reddingsacties. Terwijl onze set een reddingsversie van het vliegtuig toont, wordt het vliegtuig voornamelijk gebruikt door het leger. We hebben een lang bestaand beleid om geen sets te maken die militaire voertuigen bevatten en in dit geval hebben we ons niet gehouden aan onze eigen interne richtlijnen. Daarom bekijken we momenteel onze plannen om dit product op 1 augustus te lanceren.”

Het is inmiddels duidelijk dat de set niet op 1 augustus wordt gelanceerd en we verwachten dat er nooit een release zal plaatsvinden. LEGO geeft in de verklaring aan dat het project in strijd is met de waarden van het merk, waardoor er ook geen alternatieve oplossing mogelijk lijkt te zijn.

LEGO heeft bekendgemaakt dat er vanaf woensdag 12 juni 2024 in de LEGO Shop weer dubbele Insiders-punten (voorheen VIP-punten) gescoord kunnen worden. Deze promotie loopt tot en met zondag 16 juni. Op deze pagina kun je bovendien ook een cadeau bij aankoop (GWP) aanvragen: LEGO 40593 Fun Creativity 12-in-1 (vanaf €80) of LEGO City 40582 4×4 Off-Road Ambulance Rescue (vanaf €100).

3 Reacties

 1. Waarom mocht Lego set 60021 dan wel op de markt komen

  Reageer
 2. En toch worden de reeds aan retailers geleverde sets gewoon verkocht met toestemming van LEGO. Of je haalt de hele set terug, ook de reeds uitgeleverde sets, of je laat de uitrol gewoon doorgaan. Eventueel zonder de branding van Bell en Boeing.

  Als ik nu zie dat er mensen zijn die dadelijk een set hebben bemachtigd, in de versie zoals op de markt gezet, ondanks wat LEGO zelf erover heeft gezegd, krijg je heel scheve gezichten, achterlijke verkoop prijzen, en heel veel mensen die niet eens de kans krijgen om de set aan te schaffen, simpelweg omdat er in diverse landen ook de retailers de set nog niet (hebben )gehad (en waarschijnlijk ook nooit zullen krijgen).

  LEGO kan maar 2 dingen doen.
  1) Alle sets terughalen die al uitgeleverd zijn, inclusief de reeds verkochte sets (wat dus nooit gaat lukken)
  2) De release van de set gewoon door laten gaan, met eventueel wijziging van de branding wat betreft Boeing en Bell.

  Alternatief: opnieuw uitbrengen zonder branding, eventueel andere kleurstelling.

  Al ruim een half jaar zo niet langer was bekend dat de Osprey op de markt zou komen. Er zijn al tonnen geïnvesteerd in deze set door LEGO, als ook betaald aan Bell en Boeing. En 2 weken voor de officiële release datum, wordt het geannuleerd.
  Hoe is het in hemelsnaam dan mogelijk, dat er toch al sets verkocht worden???

  LEGO is totaal NIET consequent binnen hun eigen richtlijnen. Wel ontwikkelen, niet release, maar wel de reeds verscheepte sets verkopen… WTF.

  LEGO kan maar 1 juist ding doen: gewoon releasen!

  Reageer
 3. Het defencie debacle is ook alleen maar een druppel geweest.
  Volgens alle reviews zit er ook een zeer grootte ontwerpfout in dit model, waardoor enkele tandwielen in een half uurtje tijd helemaal vervormen.

  Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd *

U mag deze HTML tags and attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wachtwoord Vergeten